«Укрзалізниця» планує запустити «сімейні вагони» разом із UNICEF до кінця 2024 року, повідомив на брифінгу голова правління УЗ Євген Лященко, передає «Інтерфакс-Україна».

«Сімейні вагони» запустять лише для внутрішніх перевезень. Спершу обладнають шість вагонів на трьох маршрутах. «Можливо, таких вагонів буде більше», – додає Лященко.

Концепцію «сімейних вагонів» розробила «Укрзалізниця», натомість UNICEF профінансує переобладнання вагонів.

   

«Укрзалізниця» ще влітку запустила жіночі купе в тестовому режимі. Спочатку вагони з жіночими купе курсували на чотирьох напрямках, потім їхню кількість збільшили вдвічі.

У 2010 році компанія вже запроваджувала таку послугу, але вона не мала попиту, адже була доступною тільки в касах, відзначили в УЗ. До ідеї впровадження жіночих купе повернулися у 2021 році.

Петицію з вимогою запровадити окремі вагони для жінок і чоловіків у потягах «Укрзалізниці» зареєстрували в травні 2023-го. Автори петиції пропонують додати принаймні по одному роздільному вагону на довгих рейсах, які перебувають у дорозі довше ніж шість годин.

У Європі існують окремі жіночі вагони в потягах, зокрема в Чехії й Німеччині. Критики такого підходу кажуть, що таке розділення, навпаки, нормалізує насильство, а жінок, які не користуються жіночими вагонами, сприйматимуть як відкритих для сексуального контакту.