Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт подав позов проти ДІАМ, щоби визнати протиправними та скасувати позапланові перевірки келій Братського монастиря, про це він повідомив ГО «Голка».

За його словами, інспекція не має законної підстави для перевірок та не дотрималася порядку їх призначення. Квіт також зазначає, що такою підставою не може бути депутатське звернення, а ГО «Спадщина» не може бути їх учасником. Серед іншого – він вважає звинувачення ДІАМ необґрунтованими та заперечує їх.

У келіях, що є пам'яткою історії та архітектури національного значення, проводять реконструкцію. Під час будівельних робіт знищили внутрішні та міжповерхові перекриття обʼєкту культурної спадщини, залили бетонну стяжку та встановили новий металевий каркас. «З таким ректорами й забудовників не треба», – пише активіст Дмитро Перов.

 

Про перебудову 200-річної будівлі Братських келій стало відомо наприкінці листопада. Братські келії були збудовані в 1823 році за проєктом Андрія Меленського для Київського Братського Богоявленського монастиря й Київської духовної академії. На місці дерев’яних келій спорудили муровану одноповерхову будівлю в стилі пізнього класицизму.

У 2012 році НаУКМА відремонтувала перше крило будівлі, пристосувавши його для навчання. У 2022-му залучили приватні кошти для відновлення реставраційних робіт в іншому крилі келій.

За інформацією активістів, дозвіл видали на реставрацію будівлі, тоді як там проводили демонтаж даху й перекриттів. Це реконструкція, що призводить до зміни памʼятки і є порушенням памʼяткоохоронного законодавства. Проєкт НаУКМА також передбачав появу додаткової сходової клітини й повну заміну даху з улаштуванням вікон для виходу на покрівлю.

У Києво-Могилянській академії в коментарі The Village Україна заперечували цю інформацію. Також підкреслили, що будівля за час експлуатації зазнавала змін, зокрема було змінене планування першого поверху, частково закладені вікна. 

У грудні 2023 року Київська міська прокуратура почала досудове розслідування щодо умисне пошкодження чи руйнування пам’яток. Тоді ж суд зобов’язав Національну поліцію відкрити ще одну кримінальну справу щодо їх перебудови. За словами активіста Дмитра Перова, університет отримав не повний пакет дозвільних документів на проведення робіт на памʼятці. Утім, заяви активістів про знищення будівлі Братських келій у НаУКМА назвали неправдивими. 

5 березня 2024 року інспектори Державної інспекції архітектури й містобудування почали перевіряти об’єкт на запит активістів. Для цього вивчали дозвільні, супровідні документи, а також виїхали на місце будівництва. Утім, університет як замовник будівництва відмовився надати необхідні документи й не допустив інспекторів для перевірки на об’єкті.

11 березня в Мінвідновлення зазначили, що надішлють університетові як замовнику будівництва протокол, що міститиме інформацію щодо розгляду справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності й припис, який зобов’язує усунути порушення протягом десяти днів.

А вже 25 березня ДІАМ наклала штраф на замовника реставрації Братського монастиря Києво-Могилянську академію в сумі 90 840 гривень через недопуск інспекторів до перевірки реставрації келій.

Фото: Дмитро Перов