У Києві відреставрують шість історичних вивісок, пише благодійна організація «Має значення». 

Найближчим часом планують відновити вивіску «Прання білизни» на Кловському узвозі, 14/24. Деталі обіцяють розповісти згодом.

 

 

Також – другу вцілілу вивіску міста з неоновим підсвічуванням «Галантерея». У будівлі колишньої галантереї тепер відкривають заклади, тому вивіска може в один момент просто «зникнути» через непотрібність, кажуть у команді організації.

Розповідають також і про відновлення вивіски «Перукарня» на вулиці Межигірська, 3 (ще одну вивіску «Перукарня» відновлять на вулиці Почайнинська, 57–59). Її перенесли в тил будівлі, до якого перехожі не мають доступу, натомість реставратори хочуть повернути вивіску на фасад для реклами бізнесу, що там працює.

Серед інших – вивіски «Ремонт взуття» на проспекті Науки, 29, яку хочуть залишити на її історичному місці, а також «Автостанція Поділ» на вулиці Нижній Вал, 15А, і «Мисливець» на Несторівському провулку, 7/9.

«Сувора реальність учить нас не чекати кращого часу, а використовувати поточний так, як можемо», – коментують у команді.

   

Активісти руху «Має значення» до повномасштабного вторгнення РФ займалися відновленням історичних дверей у Маріуполі, а тепер займаються реставрацією в Києві. Першою відреставрували вивіску квіткарні 1956 року, що розташована на вулиці Костянтинівській, а потім разом із Milk Bar відновили літери й вивіски «Молоко».

   

Редакція The Village Україна поговорила з ініціатором і волонтером проєкту Ярославом Федоровським про Маріуполь, сутички з міською владою, взаємодію з «Київрекламою», критику від урбаністів, ставлення до радянської спадщини й плани на майбутнє.

   

Фонд «Має значення» заявив також про намір відреставрувати мозаїку «Українська пісня» на вулиці Хмельницького, 26, яке осипається роками. 12 березня мозаїку внесли до Переліку обʼєктів культурної спадщини, однак ще не уклали охоронний договір, який зобовʼязав би власника відновити мозаїку. Чи допоможе це її врятувати? Ми запитали в директорки ДОКС і співзасновника фонду «Має значення». 

Обкладинка й фото: «Має значення»