На вулиці Андріївський узвіз, 22-А, приводять до ладу садибу міщанина Михайла Брашевського 19 століття, пише активіст Дмитро Перов. 

Житловий будинок має статус памʼятки історії. Сьогодні, 27 березня, там фарбують фасад.

UPD. Згідно з даними реєстру, ансамбль будівель [Андріївський узвіз, 22 й 22-А] відомий як міська садиба іконописця Шатрова, у якій проживав проживав диригент і музикознавець Олександр Кошиць.

Будівля, що зображена поруч на фото, також має статус памʼятки історії, пише Перов. Однак цей прибутковий будинок уже протягом 20 років стоїть за завісою намальованого фасаду.

UPD. Його спорудили, імовірно, за проєктом київського архітектора Миколи Горденіна, ідеться в історичній довідці. Утім, замість запланованих двох поверхів там звели три (із напівпідвалом), а також додали декорування фасадів у стилі історизму з ренесансно-бароковими елементами. У різний час тут працювала аптека й бакалія. 

Ділянка розташована на території державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», а будівля належить до пам’яток архітектури та містобудування. У 2022 році будинок почали незаконно розбирати, КМДА вимагала зупинити демонтаж.

Вулиця Андріївський узвіз має статус памʼятки історії та містобудування національного значення. «Це візитівка столиці. Утім, стан більшості будинків на ній доволі сумний…» – коментує Перов.

   

Архітектурна студія Balbek Bureau відновить модерністську будівлю колишньої поліклініки спілки письменників на Рейтарській у Києві. Після завершення робіт у шестиповерховій споруді хочуть відкрити комплекс сфери гостинності, зокрема одеська компанія Toki об’єднає в ній пекарню, галерею, лекторій, апарт-готель і бістро.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов