Державна інспекція архітектури та містобудування України наклала штраф на замовника реставрації Братського монастиря Києво-Могилянську академію, пише Мінвідновлення.

Інспекторів не допустили до перевірки реставрації келій, що є памʼятками національного значення. Унаслідок цього ДІАМ винесла постанову про накладення штрафу в сумі 90 840 гривень (за пунктом 2 частини 6 статті 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності»). Постанову мають вручити замовнику будівництва 28 березня, о 10:00.

Під час будівельних робіт у жовтні-листопаді в келіях знищили внутрішні інтерʼєри й елементи планування 201-річної будівлі, надалі їх замінили на бетонну стяжку й армований моноліт, коментує активіст Дмитро Перов. Згідно зі статтею 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» памʼятки заборонено змінювати, зносити або перебудовувати.

   

Про перебудову 200-річної будівлі Братських келій стало відомо наприкінці листопада. Братські келії були збудовані в 1823 році за проєктом Андрія Меленського для Київського Братського Богоявленського монастиря й Київської духовної академії. На місці дерев’яних келій спорудили муровану одноповерхову будівлю в стилі пізнього класицизму.

У 1879-му її перебудували у двоповерхову за проєктом Володимира Ніколаєва. Протягом 1950–2010-х років келії використовувала районна лікарня. У 2012 році НаУКМА відремонтувала перше крило будівлі, пристосувавши його для навчання. У 2022-му залучили приватні кошти для відновлення реставраційних робіт в іншому крилі келій.

У грудні 2023 року суд зобов’язав Національну поліцію відкрити ще одну кримінальну справу щодо їх перебудови. За словами активіста Дмитра Перова, університет отримав не повний пакет дозвільних документів на проведення робіт на памʼятці. Заяви активістів про знищення будівлі Братських келій у НаУКМА назвали неправдивими. 

Інспектори Державної інспекції архітектури й містобудування почали перевіряти об’єкт на запит активістів 5 березня. Для цього вивчали дозвільні, супровідні документи, а також виїхали на місце будівництва. Утім, університет як замовник будівництва відмовився надати необхідні документи й не допустив інспекторів для перевірки на об’єкті.

11 березня в Мінвідновлення зазначили, що надішлють університетові як замовнику будівництва протокол, що міститиме інформацію щодо розгляду справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності й припис, який зобов’язує усунути порушення протягом десяти днів.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов