У ніч на 24 березня російські військові атакували українські міста 29-ма крилатими ракетами Х-101/Х-555 та 28-ма дронами Shahed, повідомляє командувач Повітряних сил Микола Олещук. Повітряні сили ЗСУ збили 43 із них, зокрема 18 ракет та 25 дронів Shahed у межах Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Київської, Волинської та Львівської областей.

Київ

Над Києвом та в районі міста збили близько десятка ракет – це вже другий удар по столиці за останні чотири дні, пише начальник КМВА Сергій Попко.

У Деснянському районі уламки впали на територію лісових насаджень. 

У Шевченківському районі – на територію паркової зони, а також житлової забудови, там пошкоджений фасад багатоповерхового житлового будинку (без загорання). Інформація щодо постраждалих відсутня, зазначає Попко. На місцях працюють оперативні служби.

Київська область

Уламки ракет впали у трьох районах області, пише начальник КОВА Руслан Кравченко. Там не зафіксували влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури. Постраждалих немає.

В одному з населених пунктів уламки впали на територію автомийки, поруч пошкоджена лінія електропередач. Унаслідок цього понад 400 будинків залишилися без електроенергії. Енергетики працюють над відновленням постачання світла.

Ще в одному населеному пункті уламки пошкодили дитячий майданчик, в іншому місці – впали на відкритій місцевості поза межами населених пунктів.

UPD. У області відновили електроенергію після російської атаки, пише ДТЕК. Без світла залишалися 1 460 будинків.

Львівська область

Російські військові атакували об'єкт критичної інфраструктури на Львівщині дронами Shahed та ракетами, пише голова ОДА Максим Козицький. На місці виникла пожежа, там працюють рятувальники. Інформації про постраждалих не надходило.

UPD. Під час повітряної тривоги, яку оголошували о 09:31, вдарили по Львівській області «кинджалами», пише Козицький. Попередньо є два влучання у той самий обʼєкт критичної інфраструктури.

UPD. Унаслідок російської атаки пошкоджені об’єкти «Нафтогазу» на заході України, пише голова правління Олексій Чернишов. На місці тривають роботи з локалізації та ліквідації наслідків.

UPD. Рятувальники загасили пожежу на обʼєкті критичної інфраструктури у Львівській області, який атакували вночі та вранці, пише голова ОДА Максим Козицький.

Дніпропетровська область

Через падіння уламків у Кривому Розі пошкоджені тепломережі і лінія електропередач, пише голова Дніпропетровської ОДА Сергій Лисак. Через перепад напруги у місті відключили від енергопостачання декілька котелень, а також лікарні, навчальні заклади та житлові будинки. 

На Нікопольщині російські військові також цілили по критичній інфраструктурі. Уламки збитого безпілотника пошкодили енергообʼєкт. Електропостачання вже відновили.

UPD. У Кривому Розі запроваджують графіки аварійних відключень електроенергії, пише голова Ради оборони Олександр Вілкул. Лікарні, насосні та інші об'єкти критичної інфраструктури перейдуть на генератори. У місті працює 213 «Пунктів незламності»

Одеська область

Зафіксували пошкодження внаслідок влучання по припортовій інфраструктурі у Подунав'ї, пишуть у Силах оборони півдня України.

UPD. В Одесі повністю відновили електропостачання, пише ДТЕК. На енергетичних об’єктах продовжують ремонтні роботи. У разі збільшення споживання електроенергії можливі відключення.

Харківська область

Увечері 23 березня вдарили по Харкову. У місті зафіксували влучання ракети Х-35, повідомляє Національна поліція. Обстріляли також місто Куп'янськ та село Вовчанські Хутори, унаслідок чого одна людина загинула та одна постраждала.

У регіоні також продовжують усувати наслідки наймасштабнішої атаки на енергосистему міста, пише міський голова Ігор Терехов. Станом на вечір 23 березня водопостачання відновили у всіх районах, тепло – у третині усіх осель, гарячу воду – у трохи менше половини. 

UPD. У Харкові застосували графіки аварійних відключень, пише голова ОДА Олег Синєгубов. Їхнє корегування триває через складну ситуацію в електромережах Харківщини. Першочергово заживлюють об’єкти критичної інфраструктури. Станом на ранок 24 березня без електроенергії залишалися до 200 000 осель.

UPD. Унаслідок атак на Харків зруйновані усі трансформаторні підстанції міста та пошкоджена ТЕЦ, повідомив міський голова Ігор Терехов у ефірі телемарафону «Єдині новини».

Водопостачання та водовідведення відновили вже практично в усіх будинках міста. Близько 60% будинків підключили до опалення, у 40% – відновили енергопостачання.

UPD. Голова ОДА Олег Синєгубов опублікував графік відключень електроенергії у Харкові та області. Вони діятимуть з 25 до 31 березня.

Херсонська область

Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, внаслідок чого пошкоджено п'ять приватних будинків, пише голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін. Також зафіксували влучання в Пункт незламності, магазин та господарську споруду. Шість людей отримали поранення.

Сумщина

UPD. Армія РФ обстріляла трьома авіаційними бомбами селище Перемога на Сумщині, повідомив міський голова Білопілля Юрій Зарко у коментарі «Суспільне». Унаслідок обстрілу пошкоджений об’єкт інфраструктури, приватні будинки та господарчі споруди. Люди не постраждали. 

Під час російської атаки ракета залетіла також у повітряний простір Польщі, пише Оперативне командування Збройних Сил Польщі. Цілями ударів були міста на заході України. У Польщі підняли в повітря авіацію.

   

Уночі 22 березня російські військові масовано атакували енергетичну інфраструктуру України, зокрема вдарили по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі: зібрали наслідки атаки РФ на енергоінфраструктуру України.