Петиція щодо збереження будинку Грубера набрала 6 309 голосів із необхідних для розгляду 6 000, ідеться на сайті КМДА.

Активісти просять відкликати рішення про продаж цієї ділянки ТОВ «Златовлад» під будівництво офісного центру з підземним паркінгом. Компанію повʼязують з ексфорвардом національної збірної Андрієм Шевченком. Серед вимог також –зобов’язати власника будівлі укласти охоронний договір на пам’ятку й провести її реставрацію. Тепер петицію має розглянути міський голова Віталій Кличко.

За словами активістів, дві сусідні будівлі, також пам’ятки, уже передали ТОВ «Златовлад» у 2014 році. У результаті, протягом десяти років від об’єктів культурної спадщини залишилися лише фасадні стіни, а внутрішню дворову частину розчистили для нового будівництва.

Будинок на вулиці Прорізній, 25-А, є флігелем Садиби купця Грубера, 1882 року. Попри охоронний статус памʼятки, будівля вже тривалий час завішана рекламним банером, пише активіст Дмитро Перов. 

Як зазначає Вахтанг Кіпіані, ця будівля важлива і як історичний обʼєкт. Тут працювали визначні діячі українського демократично-визвольного руху: Левко Лукʼяненко, Михайло Горинь, Василь Овсієнко.

   

Під загрозою опинилися три історичні будівлі на розі Прорізної й Володимирської в Києві. Землю під ними планують продати приватній компанії для «реконструкції» під офісний центр із магазинами, рестораном і підземним паркінгом.

Активісти кажуть, що за угодою може стояти ексфутболіст, колишній капітан і тренер збірної України й віднедавна голова Української асоціації футболу Андрій Шевченко. Редакція The Village Україна пояснювала, що відбувається.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов