Директор київського комунального підприємства «Житній ринок» Ігор Цеханський запевняє, що аукціон на оренду площ ринку є «відкритим і прозорим» і не створений під конкретного конкурсанта. Про це він сказав у коментарі The Village Україна.

«Умови конкурсу я особисто дописував. Ринок перебуває в дуже поганому стані: дах тече, комунікації старі, гнилі. Цей конкурс абсолютно відкритий, абсолютно. Будь-яка компанія, з будь-якої точки світу може прийти й виграти цей конкурс. Одна умова: хто більше заплатить, той і виграє. Цей конкурс не під кого не зроблений. Там найголовніше – це додаткові умови. Це передусім зробити дах, щоб він не тік, бо зараз неможливо перебувати на ринку; замінити всі комунікації, яким уже більше 40 років, зробити кондиціонування, опалення», – зазначив він.

Цеханський уточнив, що в оренду зараз віддають не всі площі, а тільки перший поверх, підвал і частину другого поверху. За словами директора ринку, наразі його заступник показує ці площі зацікавленим.  

«[Шеф-кухар] Євген Клопотенко, якщо він хоче, може відкрито взяти участь у конкурсі й не на словах, а на ділі показати, що він хоче цей ринок зберегти, зробити його краще, красивіше, йому ніхто не заважає, – зазначив Цеханський і додав: – Я був би радий, якби він теж брав участь у цьому аукціоні». 

На запитання, чи він би був радий, якби Євген Клопотенко переміг в аукціоні, директор ринку відповів: «Звісно, був би радий. Бо ми з його командою працюємо, вони проводять різні заходи [на Житньому ринку]. Нормальні хлопці, молоді, хороші хлопці». 

Частина площ Житнього ринку досі перебуває в оренді компанії «Танджерін», уточнив Цеханський. Це ТОВ представляло ресторани мережі «Рукола» від Tarantino Family й орендувало частину Житнього з 2022 року, однак у вересні 2023 року змінило власника. Про це детально ми писали тут

«Ми з ним судилися довго й нудно. Зараз ми чекаємо на конкурс [на оренду іншої частини площ], який буде 25 березня. Відкритий, повністю прозорий. Буде переможець – ми з ним укладемо договір, сядемо, обговоримо план, як вони будуть робити ремонт. І далі ми з департаментом комунальної власності будемо розривати договір із компанією «Танджерін». І на новому відкритому конкурсі виставляти ці приміщення для здачі в оренду», – сказав Цеханський.  

Якщо претендентів на аукціоні 25 березня не буде, то площі будуть здавати в оренду окремо, зазначив він.

The Village Україна також звернулося до департаменту комунальної власності КМДА, який оголосив аукціон. У відділі приватизації зазначили, що аукціон оголосили лише за 7 днів до проведення, адже «так передбачено постановою Кабінету Міністрів».

   

18 березня 2024 року на Національній електронній біржі опублікували оголошення про аукціон на оренду понад 11 м² площ Житнього ринку. У межах угоди орендар за власні кошти повинен провести капітальний ремонт або реконструкцію ринку, зокрема, полагодити дах, інженерні мережі. Аукціон проведуть 25 березня. Депутатка Київради Євгенія Кулеба зазначила, що звертатиметьсяся до міського голови Віталія Кличка з проханням ініціювати перенесення торгів.

Шеф-кухар й активіст Євген Клопотенко, який виступав за збереження Житнього ринку, висловив занепокоєння, що обʼєкт спеціально доводять до занепаду, щоби потім перетворити на «черговий бездушний ТРЦ» чи висотку-мурашник. Він закликав усіх, хто переймається долею ринку, взяти участь у конкурсі.

Обкладинка й фото: Facebook-сторінка Житній ринок