«Давайте разом візьмемо участь в аукціоні», – пише шеф-кухар й активіст Євген Клопотенко, коментуючи аукціон на оренду Житнього ринку на 15 років. 

За його словами, у травні 2023 року після спілкування «з тими, хто в курсі», стало зрозуміло, що Житньому можуть готувати долю Сінного ринку. Об’єкт спеціально доводять до занепаду, щоби потім перетворити на «черговий бездушний ТРЦ» чи висотку-мурашник, пояснює Клопотенко.

Тоді навколо Житнього обʼєднали команду активістів для його відновлення. Упродовж року там провели толоку, організували два попапи й сформували спільне бачення майбутнього ринку. За кілька тижнів планували почати аудит технічного стану, а на кінець весни – презентувати проєкт відродження Житнього, коментує шеф-кухар. 

Утім, «несподівано для багатьох, хто дійсно переймається долею ринку й тримає руку на пульсі» оголосили конкурс на оренду строком на 15 років. «На подачу заявок пʼять днів. З урахуванням того, що стартова сума аукціону 2,5 мільйона гривень, то закрадаються думки, що це може бути аукціон під конкретного переможця», – пише шеф-кухар. Він закликає поширювати допис і тегаги потенційних інвесторів і партнерів. 

«Правильно було би від міста прокомунікувати, що очікує місто від орендаря, що є вже певні напрацювання. Натомість максимально тихо оголошують тендер, термін подачі на нього мінімально можливий», – коментує депутатка Київради Ксенія Семенова. За її словами, треба, щоби місто подовжило термін подання пропозицій і це проговорило.

   

18 березня 2024 року на Національній електронній біржі опублікували оголошення про аукціон на оренду Житнього ринку на 15 років. У межах угоди орендар за власні кошти повинен, зокрема, провести капітальний ремонт або реконструкцію ринку, зокрема, полагодити дах, інженерну мережу й комунікації. Аукціон проведуть 25 березня.

   

Редакція The Village Україна поговорила з директором Житнього ринку, колишніми орендаторами другого поверху, командою Євгена Клопотенка й через повну хронологію історії показала, що відбувається з Житнім ринком.

Обкладинка й фото: Євген Клопотенко