Кількість людей із ПТСР зросла майже вчетверо у 2023 році, як порівняти з 2021 роком, повідомляє МОЗ. 

Протягом останніх двох років в електронній системі охорони здоров’я фіксують значне збільшення таких випадків. Зокрема, за перші два місяці 2024 року діагноз встановили фактично такій кількості людей, як за весь 2021 рік.

Наскільки збільшилася кількість людей із ПТСР

  • 2021 рік – 3 167 людей
  • 2022 рік – 7 051 людина
  • 2023 рік – 12 494 людини
  • 2024 рік – 3 292 людини (станом на 06.03.2024).

Що варто знати про ПТСР

За різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 12–20% людей незалежно від статі й віку, які пережили травматичну подію або були свідками такої, кажуть у міністерстві.

Симптоми розладу можуть виникати в короткий або тривалий період після травматичної події, як правило, протягом перших трьох місяців. Вони можуть мати вияв через гіперзбудженість, перепроживання травматичних подій, проблеми з памʼяттю й емоційною сферою, порушення сну, надмірну втому, дратівливість, головний біль, намагання уникнути всього, що нагадує про подію.

ПТСР є здебільшого виліковним й минає в більшості людей, пояснюють у МОЗ. У разі появи перших симптомів радять якомога швидше звернутися до сімейного лікаря. За потреби він перенаправить до вузького спеціаліста: психолога, психотерапевта або психіатра. Така послуга є безоплатною.

   

Чверть населення України, близько 10 мільйонів людей, можуть страждати від розладів психіки через повномасштабну війну. Ідеться про різні види психічних розладів: від тривоги й стресу до більш важких станів, зокрема ПТСР.

   

У подкасті «Простими словами» запитали науковця Бессела ван дер Колка, що таке травма, де вона зберігається, у тілі чи в мозку, чому ми не завжди пам’ятаємо подію, що травмувала, і чи обов’язково це якась одна подія.