«Укрзалізниця» показала перший медичний евакуаційний потяг, який створили разом із Міноборони, Мінвідновлення й Командуванням медичних сил.

Перший медичний вагон, що не має аналогів у світі, обладнали ще на початку березня 2022 року, коли не було креслень і документації, але була велика потреба в таких вагонах, каже голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко. Вагон переобладнали в медичний за чотири дні.

Зараз функціонують уже 62 медичних вагони. У таких вагонах не лише транспортують важкопоранених, яких неможливо перевозити за допомогою інших видів транспорту, але й надають їм лікування під час евакуації.

Поступово оснащення вагонів ставало більш комплексним і схожим на обладнання госпіталю: з’явилися вагони-реанімації з кисневими станціями, апаратами штучної вентиляції легень, переливання крові, кардіомоніторами й іншою технікою. Ці вагони є автономними, тобто живляться від резервних генераторів.

У вагонах працюють анестезіологи, медсестри, медбрати, санітари й евакуаційні бригади залізничників.

Закупівлю медичних вагонів частково здійснює «Укрзалізниця», а також міжнародні партнери, українські волонтери й меценати. До кінця 2024 року хочуть обладнати ще вісім вагонів для потреб медичної евакуації, зазначає перевізник.

   

У лютому «Укрзалізниця» вперше модернізувала дизель-потяг на власних потужностях за часів незалежності України. Раніше перевізник мав досвід оновлення лише приміських електропоїздів. Модернізований потяг курсуватиме за маршрутом Коростень – Житомир – Вінниця.

Обкладинка й фото: «Укрзалізниця»