Данський містопланувальник Мікаель Колвілл-Андерсен створить терапевтичний сад для реабілітації військових і людей із ПТСР у Львові, повідомляє Львівська міська рада.

Спеціальний простір облаштують на базі центру реабілітації Unbroken. Тут ростимуть різні дерева й кущі, а садові зони будуть поділені з урахуванням психологічних станів пацієнтів, коментують у міськраді.

Урбаніст хоче створити один-два пілотні проєкти й навчити українських архітекторів, як із цим працювати, щоб облаштували їх у кожному місті. Такі сади відновлення є в багатьох лікарнях по всьому світу, що дозволяє пацієнтам бути поруч з природою й поліпшити стан, коментує Колвілл-Андерсен.

UPD. «Я запропонував це меру [Львова], і вже за 10 хвилин він сказав: «Давайте зробимо це». Я подивився дві локації, і мер сказав обрати одну з них до кінця дня, що я й зробив. Я буду працювати з міськими архітекторами. Думаю, що вони виконуватимуть більшу частину роботи у Львові, а я координуватиму її. Потім особисто керуватиму локацією, що біля лікарні [у Києві]», – коментує автор проєкту терапевтичного саду Мікаель Колвілл-Андерсен для The Village Україна. 

У інтервʼю RFI Колвілл-Андерсен зазначив, що через бюрократію локацію саду в Києві довелося змінити. Тепер його спроєктують біля Київської міської психіатричної лікарні імені Івана Павлова (нова назва – «Клінічна лікарня «Психіатрія») на вулиці Кирилівській. Роботи можуть почати вже за два-три тижні.

   

Колвілл-Андерсен хоче створити такий терапевтичний сад й у Києві, на Подолі. Редакція The Village Україна поговорила з урбаністом про ініціативу перетворити закинуту ділянку біля Контрактової площі на терапевтичний сад для ветеранів і чому це важливо.