Онлайн-мапу дерев зможуть відкрити й під час воєнного стану, якщо її доопрацюють, повідомив The Village Україна директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

За його словами, для оцифрування дерев використовують високоточний шар карти, вона має бути дуже деталізованою (похибка на рівні 50 сантиметрів). Тому для того, щоб оцифрувати дерево, потрібно «прив’язати» його до геолокації.

Зараз працюють над механізмом, який дозволить змінити високоточний шар і відкрити доступ до онлайн-карти дерев. Це хочуть зробити до кінця 2024 року, каже Возний.

Станом на початок 2024 року оцифрували близько 230 000 дерев, які перебувають на балансі комунальних підприємств з утримання зелених насаджень. Оцифрування повністю завершили в Деснянському районі, і майже повністю – у Солом’янському, Шевченківському, Святошинському й Дніпровському районах, додає директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

«Онлайн-мапа дерев дозволяє аналізувати видовий і типовий склад дерев, робити певні прогнози й висновки для збереження дерев. Фактично ми маємо доступ до «big data в деревах». Такі мапи працюють у багатьох мегаполісах, наприклад у Нью-Йорку, де на карті відображається близько 850 000 дерев», – коментує Возний.

   

Онлайн-мапу оцифрованих дерев у Києві почали створювати влітку 2021 року, однак роботу призупинили у 2022 році через початок повномасштабного вторгнення РФ. У КМДА кажуть, що ця мапа потрібна не тільки для фіксування кількості й стану дерев, а також є інструментом контролю для громади.