У Києво-Могилянській академії не допустили інспекторів ДІАМ для перевірки щодо перебудови 200-річних келій на території університету, повідомляють у Мінвідновлення.

Інспектори Державної інспекції архітектури й містобудування почали перевіряти об’єкт на запит активістів 5 березня. Для цього вивчали дозвільні, супровідні документи, а також виїхали на місце будівництва. Утім, університет як замовник будівництва відмовився надати необхідні документи й не допустив інспекторів для перевірки на об’єкті.

Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт вважає, що перевірка відбувається в незаконний спосіб, а підтвердження порушень немає, цитують у Мінвідновлення фрагмент розмови з інспекторами ДІАМ. Квіт також зазначив, що оцінює дії як тиск, і, якщо інспектори будуть продовжувати «діяти незаконно», то він звертатиметься до міжнародних партнерів, преси і «європейських бюрократичних організацій, які опікуються, зокрема, вищою освітою».

Відповідну заяву Києво-Могилянська академія також опублікувала на офіційному сайті. Там стверджують, що позапланову перевірку перебудови братських келій здійснювали за зверненням незареєстрованої ГО «Спадщина» й депутатки Олени Шуляк. У відповідь активіст Дмитро Перов подав позов до Шевченківського районного суду як голова ГО «Спадщина». «Подали до суду проти використання імені Могилянської академії для уникнення перевірок», – коментує активіст.

Крім того, пресцентр Могилянки пише, що позапланову перевірку не можуть здійснювати без розгляду відповідної комісії у сфері містобудівної діяльності. Також там додають, що ДІАМ не здійснює контроль за об’єктами культурної спадщини й це належить до повноважень Мінкульту (Братські келії монастиря є пам’яткою історії національного значення).

У Мінвідновлення кажуть, що сьогодні, 11 березня, надішлють університетові як замовнику будівництва протокол, що міститиме інформацію щодо розгляду справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності й припис, який зобов’язує усунути порушення протягом десяти днів.

   

Про перебудову 200-річної будівлі Братських келій стало відомо наприкінці листопада. За словами активіста Дмитра Перова, який посилається на висновок експертної комісії, роботи на пам’ятці є не реставрацією, а реконструкцією (цей вид робіт заборонений на пам’ятках). У Могилянці кажуть, що проводять реставрацію будівлі, щоб повернути їй автентичний вигляд.

У грудні 2023 року Київська міська прокуратура почала досудове розслідування за частиною 2 статті 298 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження чи руйнування пам’яток). Санкція статті передбачає штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років із можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов