Українська компанія Advin розробила медичний VR-тренажер для реабілітації, який має допомогти військовим і цивільним з ампутованими кінцівками справлятися з фантомними болями.

На тіло пацієнта встановлюють спеціальні датчики, які дають можливість керувати 3D-аватаром. Клінічні випробування показують, що VR-терапія підвищує рухові функції пацієнтів на 20% та полегшують фантомний біль на 41%, кажуть у компанії.

Тренажер має кілька віртуальних середовищ для реабілітації: тренувальна кімната, спортивна зала і кухня. До кінця 2024 року також обіцяють завершити розроблення функції сплаву по Дніпру за допомогою VR.

Компанія Advin працює над впровадженням VR-тренажера в медичні центри. За їхніми словами, готовність включити технологію в реабілітаційні програми вже висловили: центр «Незламні» у Львові, «Модричі» у Львівській області, а також міська лікарня №4 у Дніпрі.

Процес реабілітації у віртуальній реальності. Відео: VRNow

У компанії запевняють, що вже отримали сертифікат відповідності в кінці 2023 року. VR-тренажер уже працює в реабілітаційному центрі «Шлях до здоровʼя» в Дніпрі. У планах розробника – зробити проєкт частиною державних протоколів з реабілітації.

   

Скільки військових і цивільних втратили кінцівки за час повномасштабної війни Росії проти України, точно невідомо. За попередніми даними від Wall Street Journal, які посилаються на найбільшого у світі виробника протезів, німецьку компанію Ottobock, за 17 місяців після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, понад 50 000 людей потребують протезування.

Ми запитали у фахівців Superhumans Center, коли людина готова до протезування, а коли – ні, скільки коштує встановлення протезів і як їх підбирають пацієнтам.

обкладинка й фото: Advin