Рекордну кількість кримінальних справ про домашнє насильство зареєстрували у січні 2024 року – 435, повідомляє «Опендатабот». Це на 55% більше, ніж у січні 2023 року,  коли зареєстрували 280 таких справ.

Кількість відкритих кримінальних справ щодо домашнього насильства щорічно зростає, виключенням став лише перший рік повномасштабного вторгнення, ідеться в аналітиці. Зокрема, 2023 року зареєстрували на 11% більше таких справ, ніж у 2021 році. 

Загалом впродовж останніх п'яти років в Україні зафіксували понад 10 000 справ щодо домашнього насильства. За даними Генеральної прокуратури, близько 80% з них доходить до суду щорічно.

   

У червні 2022 року Верховна Рада ратифікувала «Стамбульську конвенцію», що покликана запобігти домашньому насильству. Згідно з нею, кримінальним злочином є сексульне домагання вдома, на роботі, у транспорті, на вулиці чи будь-де. Також – фізичне чи психічне насильство, примусові аборти, стерилізація та примусовий шлюб.

   

Редакція The Village Україна разом із психотерапевткою та співзасновницею фонду «Сильні» Надією Волченською розповідала, чому кількість випадків насильства під час війни збільшується та як можна допомогти собі чи людині, яка стикнулася з насиллям.