Пожежа в екопарку «Осокорки» нанесла довкіллю шкоди на 499 911 гривень, підрахували в Державній екологічній інспекції.

Унаслідок займання знищено 7% рослинності заказника місцевого значення «Осокорківські луки». Загальна площа випаленої рослинності становить близько 10,5 гектара, коментують в інспекції.

Розрахують також розмір шкоди, завданої внаслідок викиду речовин, що забруднюють атмосферне повітря, кажуть інспектори. Їх залучили до слідчих дій.

   

5 березня, близько 16:45, в екопарку «Осокорки» сталося займання сухої трави й очерету на території заказників «Осокорківські луки» й «Озеро Тягле».

Площа пожежі становила 500 м². Згодом збільшилася до трьох гектарів. Підʼїзд до місця пожежі був ускладнений паводком, тому до гасіння залучили спеціальну техніку, що пристосована для заболочених територій.

Унаслідок пожежі на Осокорківських озерах згоріло близько трьох гектарів території, зокрема частина ландшафтного заказника «Осокорківські луки».

У коментарі The Village Україна активіст ГО «Екопарк Осокорки» розповів, що за кілька днів до пожежі вони отримали анонімне відео з коментарями про підпал екопарку.

Наразі правоохоронці розслідують причини пожежі. За навмисне знищення флори й фауни передбачено штраф у розмірі 8,5 мільйона гривень або позбавлення волі на три роки відповідно до Кримінального кодексу України.

   

Редакція The Village Україна також знайшла людей із різних частин Києва, які допомагали вогнеборцям, щоби розпитати про їхню мотивацію захищати рідне місто.

Обкладинка й фото: Державна екологічна інспекція