Близько 16:45 в екопарку «Осокорки» сталося займання сухої трави й очерету на території заказників «Осокорківські луки» й «Озеро Тягле» , повідомляє представник ГО «Екопарк Осокорки» Михайло в коментарі The Village Україна.  

За попередньою інформацією, площа пожежі становила 500 м². Згодом збільшилася до трьох гектарів, коментує начальник КМВА Сергій Попко. 

Наразі на місці пожежі працює ДСНС. Утім, підʼїзд до місця пожежі ускладнений паводком. До гасіння залучили спеціальну техніку, що пристосована для заболочених територій.

У коментарі The VIllage Україна активіст Михайло зазначає, що в неділю, 3 березня, активісти провели акцію проти незаконної забудови екопарку компанією Stolitsa Group, яка зводить житлові комплекси в зеленій зоні Осокорків. Після акції онлайн-групу активістів атакували боти.

Михайло зазначає, що невідомий надіслав відео, на якому підпалюють гілля й дерево із коментарями про підпал екопарку. Це відео майже одразу видалили, активісти не встигли його зберегти.

Заливні луги й минулорічні трави екопарку – це також середовище існування тут тварин і птахів, які можуть бути знищені внаслідок пожежі, коментує активіст.

За його словами, підпали фіксували й до повномасштабного вторгнення. Утім, упродовж останніх двох років відвідування парку було заборонене, там не фіксували пожеж і рослинність відновилася.

«У департаменту муніципальної безпеки КМДА, КМВА й у ДСНС зараз непросте завдання – пояснити, як сам собою зайнявся вологий очерет посеред озера на ділянці біля будмайданчика Stolitsa Group, куди не пускають цивільних і куди доступ контролюють військові, підпорядковані КМВА», – пише киянин Сергій Пасюта.

«Пожежа під час паводку. Дуже природно», – депутатка Київради Ксенія Семенова.

«Моя помічниця додзвонилася в поліцію. Поліція приїхала, але запитала, чого їх викликали, адже про підпал не йдеться. Якісь дивні висновки до завершення розслідування», – пише депутатка Верховної Ради Інна Совсун. Вона відправила відповідне депутатське звернення. 

Станом на 23:12 пожежу локалізували. Залишився один осередок займання площею до одного гектара, повідомляє Сергій Попко. 

Департамент захисту довкілля КМДА звернувся до Головного управління Національної поліції міста Києва щодо розслідування обставин пожежі й притягнення винних до відповідальності в разі встановлення факту підпалу. 

UPD. Внаслідок пожежі на Осокорківських озерах згоріло близько трьох гектарів території, зокрема частина ландшафтного заказника «Осокорківські луки», зазначає керівник КМВА Сергій Попко.

Наразі правоохоронці розслідують причини пожежі. За навмисне знищення флори та фауни передбачено штраф у розмірі 8,5 мільйонів гривень або позбавлення волі на три роки відповідно до Кримінального кодексу України.

Обкладинка й фото: ДСНС