На будівництві біля Солом’янського ландшафтного парку 7 березня проведе перевірку Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ), повідомляє міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Тут триває будівництво багатоповерхового житлового комплексу на межі Солом’янського ландшафтного парку. Унаслідок діяльності забудовника стався зсув ґрунту й обвал однієї з центральних алей парку в будівельний котлован, коментує Кубраков. Упродовж десяти днів інспектори мають вивчити документи, провести огляд й оприлюднити висновки публічно.

4 березня перевірку провели й на території Національного університету «Києво-Могилянська академія», зазначає Кубраков. Громадські активісти повідомляють про можливе незаконне проведення будівельних робіт на памʼятці історії й архітектури національного значення – 200-річній келії Братського монастиря, що знаходиться на території.

UPD. «Нас почали звинувачувати в тому, що ми знищуємо парк. Але ми жодного дерева в парку не вирубали. Комунальники створили перелік аварійних дерев, які потрібно вирізати. Ми, навпаки, за те, щоб створити найкращий парк у Києві», – каже власник будівельної компанії «Ріел» Ростислав Мельник в інтерв'ю Liga.Net. Він також додав, що забудовники виграли кілька судових процесів щодо права проводити будівельні роботи.

   

Чергове будівництво впритул біля зеленої зони громада Солом’янського району помітила в серпні 2023 року.

Тоді забудовник, ТОВ «Смарт – Девелопмент», відновив будівництво комплексу Citizen біля Солом’янського ландшафтного парку, яке призупиняв після початку повномасштабної війни. Ще у 2019 році забудовник отримав містобудівні умови й обмеження на будівництво «апартаментів», але фактично почав зводити житловий комплекс.

Щоб запобігти незаконному будівництву й захистити зелену зону, активісти вирішили об’єднатися в ГО «Збережемо Солом’янський парк» й одразу подали три судові позови, щоб скасувати містобудівні умови й обмеження, дозвіл на будівництво й детальний план території. Також активісти зареєстрували одразу дві петиції на сайті Київради, що зібрали 6000 потрібних для розгляду голосів. Крім того, мешканці Солом’янського району пропонують альтернативну концепцію розвитку території на вулиці Генерала Шаповала, під назвою Soloma Sport Park. 

   

2 березня 2024 року активісти й громада знову вийшли на протест і записали звернення до міністра інфраструктури Олександра Кубракова. 

Обкладинка: ГО «Збережемо Солом’янський парк»