В українських професійно-технічних навчальних закладах запроваджують нову навчальну програму «Оператор цивільних дронів», повідомляє МОН.

Цього року програма стане доступна в семи профтехах у Львівській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях.

Для практичного навчання вже закупили 28 дронів і підготували викладачів, пояснюють у міністерстві. Упродовж 2024 року МОН планує також створити освітній стандарт і запровадити ліцензування в профтехах. Це дасть можливість отримати документ про освіту за фахом «Оператор цивільних дронів» після успішного закінчення навчання. Зараз навчатися керувати цивільними дронами можна лише на додатковому курсі.

Цивільні дрони використовують під час посівної, розмінування й у рятувальних операціях. Вони також допомагають оцінити збитки від бойових дій, а журналісти використовують їх для документування війни, пояснює міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Навчальні програми з керування дронами почали розробляти у 2022 році спільно з представництвом ЄС. Пілот запустили у двох профтехах на Львівщині й Дніпропетровщині. 

   

У Києво-Могилянській академії готуватимуть фахівців для відбудови зруйнованих громад. Планують відстежувати проблеми, з якими стикаються громади через війну, і створювати пропозиції щодо їх вирішення. Mariupol Reborn ділитиметься власним досвідом розроблення плану відродження з іншими зруйнованими чи окупованими громадами. 

   

У лютому 2024 року Кабмін підтримав запуск освітнього додатку «Мрія». На першому етапі в «Мрії» будуть профіль учня з програмою розвитку й шкалою успішності, мультимедійні навчальні матеріали, а також «Мрія-ID» – освітній документ, що прирівнюється до учнівського.

Обкладинка й фото: Юрій Дячишин