У ГО «Зберегти квіти України» закликають зберегти люстру й оздоблення Палацу культури імені Корольова.

Активісти хочуть зберегти принаймні деякі цінні елементи. Зокрема, велику скульптурну люстру, виготовлену з металевих стержнів. «Її можна легко уявити як у сучасному інтер’єрі, так і в музеї», – пояснюють в організації. 

Вони також закликають зберегти вірменський вулканічний туф (гірська порода вулканічного походження), яким оздоблені стіни будівлі. За їхніми словами, це цінний природний матеріал, який можна було б використати в інших проєктах.

Активісти також зазначають, що впродовж останніх пʼяти років будівлю придбала корпорація Roshen, провела конкурс на проєкт Roshen Concert Hall, що передбачає будівництво тут абсолютно нової структури, а кілька днів тому в приміщенні сталася пожежа. «Нам дуже прикро спостерігати, як цей яскравий приклад модернізму знищують. На нашу думку, палац заслуговує на статус пам’ятки», – коментують в організації. 

   

У вересні 2020 року корпорація Roshen купила Палац культури імені Корольова, що в Солом’янському районі. Будівлю придбали за понад 66 мільйонів гривень. Тоді ж повідомили, що побудують тут концертний зал, що стане новою архітектурною пам’яткою. 

Спільнота захисників архітектури Ukrainian Modernism закликала не руйнувати пам’ятку модернізму, а зберегти автентичну архітектуру й об’єкти монументального мистецтва Палацу.

Обкладинка й фото: Аня Потаніна