ГО Fight For Right облаштовує доступні для людей з інвалідністю укриття в Києві, повідомляють в організації. 

Такі укриття вже презентували на вулиці Борщагівській і бульварі Вацлава Гавела. Для доступу людей з інвалідністю в них відсутні сходи. 

У сховищах встановили поручні, тактильні схему укриття й смуги на підлозі. Додали також інформаційні таблички на стінах шрифтом Брайля, світловідбивні смуги й лави, зокрема, убиральня, що є доступною й для людей на кріслах колісних. 

Для облаштування сховищ у команді близько пів року моніторили десятки укриттів у різних областях спільно з активістами й активістками, а також консультувалися з експертом з архітектурної доступності й інклюзивних соціальних практик Володимиром Висоцьким, пояснюють в організації.

Пілотні проєкти показали, що облаштування доступності не потребує «нереальних сум», коментує проєктна менеджерка організації Карина Грицюк.

   

У лютому 2024 року в застосунок «Дія» додали мапу укриттів і можливість повідомити, якщо воно зачинене. Новий функціонал можна знайти в розділі «Незламність». Там буде рейтинг кожного укриття, адреса, його вигляд із фото й інформація про те, скільки воно вміщує людей.

   

Менше 10% укриттів в Україні доступні для людей з інвалідністю й маломобільних груп населення станом на лютий 2024 року, розповідав заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко. За його словами, в Україні затвердили нові норми будівництва укриттів. Згідно з ними, усі укриття, які будують і реконструюють, мають бути інклюзивними.

   

У липні 2022 року ГО Fight For Right запустила гарячу лінію для допомоги людям з інвалідністю. Туди можна звернутися за допомогою з евакуацією, психологічними і юридичними консультаціями, ліками тощо. Гаряча лінія працює цілодобово за номером 0 800 306 633.

Обкладинка й фото: ГО Fight For Right