У Київраді кажуть, що не відхиляли петицію щодо повернення статусу памʼятки будинку Замкова на вулиці Івана Франка, 26. 

Напередодні активіст Дмитро Перов отримав лист на пошту щодо відхилення петиції. Натомість тепер у Київській міській раді коментують, що продовжують її розглядати в установленому порядку.

Раніше департамент охорони культурної спадщини КМДА назвав «сумнівною» інформацію, на основі якої підготували проєкт облікової документації на вказаний будинок, додають у Київраді.

У Київраді також кажуть, що додатково мають розглянути питання щодо увічнення памʼяті Отто Шмідта за пропозицією активістів. Постать дослідника-полярника Шмідта, який, згідно з міською легендою, жив у будівлі, хочуть розглянути з погляду деколонізації, оскільки той був діячем часів СРСР. Проте, за інформацією «Зводу памʼяток історії та культури», є архівні документи, які підтверджують, що насправді родина Шмідтів у спочатку жила на вулиці Володимирській, а вже за рік переїхала до власного маєтку на нинішній вулиці Шмідта, зазначають у «Мапі Реновації»

   

Будинок на вулиці Франка, 26, звели на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії Семена Замкова у 1899 році. Потім його продали Івану Михайловському, який володів будівлею до націоналізації. У радянський час у будівлі розміщували комунальні квартири, а зараз тут розташовані комерційні приміщення й архів суду.

   

Будинок Замкова, якому цьогоріч виповниться 125 років, почали демонтувати для будівництва ТРЦ на початку грудня 2023 року, а наприкінці грудня – зводити надбудову. Тоді ж депутати земельної комісії Київради підтримали передачу ділянки, де розташований історичний будинок Замкова, в оренду компанії «Рент Менеджмент Інвест».

   

Забудовник позбавив статусу памʼятки будівлю на вулиці Франка, 26, щоб реконструювати її в ТРЦ. За фактом проведення незаконної перебудови відкрили кримінальне провадження, але забудовник продовжив руйнувати частину історичного будинку. Будівельники незаконно демонтували деревʼяні балки будівлі, якій цьогоріч виповниться 125 років.

На початку лютого на Перова відкрили кримінальне провадження за нібито перешкоджання незаконній надбудові історичного будинку на вулиці Франка. Про це його повідомив адвокат забудовника.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов