Забудовник продовжує роботи на території зеленої зони Соломʼянського ландшафтного парку, повідомляє ГО «Збережемо Солом’янський парк».

Забудовник зводить комплекс Citizen поруч із Соломʼянським ландшафтним парком. Минулого тижня комунальники вирубали ділянку дерев поруч із будівництвом через ураження шкідниками. Але на місце вирубки одразу привезли будівельну техніку, почали різати асфальт і прокладати лінії електропередач під будівництво, кажуть місцеві активісти.

ГО «Збережемо Солом’янський парк» отримали документи про наміри забудовника через адвокатський запит. У парку забудовник планує прокласти трасу довжиною 640 метрів через алею, де наразі розпиляли асфальт. Також із будівельної техніки, що розташована в парку, почали витікати хімікати.

Учасник ГО «Збережемо Солом’янський парк» розповів, що з 1985 року, коли заснували парк, його площа зменшилася на третину. Також активісти зверталися до ДІАМ, правоохоронних органів і мера Києва Віталія Кличка, проте відповіді не отримали.

 

У жовтні 2023 року внаслідок будівництва в Солом’янському ландшафтному парку стався зсув ґрунту. У компанії девелопера повідомляють, що ведуть підготовку до поліпшення й оновлення парку, зокрема запланували висадження кленової алеї.

 

Чергове будівництво впритул біля зеленої зони громада Солом’янського району помітила в серпні 2023 року.

Тоді забудовник, ТОВ «Смарт – Девелопмент», відновив будівництво комплексу Citizen біля Солом’янського ландшафтного парку, яке призупиняв після початку повномасштабної війни. Ще у 2019 році забудовник отримав містобудівні умови й обмеження на будівництво «апартаментів», але фактично почав зводити житловий комплекс.

Щоб запобігти незаконному будівництву й захистити зелену зону, активісти вирішили об’єднатися в ГО «Збережемо Солом’янський парк» й одразу подали три судові позови, щоб скасувати містобудівні умови й обмеження, дозвіл на будівництво й детальний план території. Також активісти зареєстрували одразу дві петиції на сайті Київради. Перша з них набрала 6000 підписів за чотири дні, а друга зібрала необхідну кількість голосів 5 жовтня. Крім того, мешканці Солом’янського району пропонують альтернативну концепцію розвитку території на вулиці Генерала Шаповала, під назвою Soloma Sport Park.

 

Редакція The Village Україна запитала в активіста ГО «Збережемо Солом’янський парк» Артема Овсяниченка, що вже встиг зробити забудовник, навіщо створювати одразу дві петиції й чому на Солом’янці потрібен саме спортивний парк.

Фото: ГО «Збережемо Солом’янський парк», Марина Камнєва