Литва запускає міжнародний архітектурний конкурс у межах литовсько-українського проєкту Future School for Ukraine для відбудови українських шкіл, повідомляють на сайті проєкту. 

У межах конкурсу планують розробити «адаптивний технічний проєкт» для будівництва нових шкіл в Україні – багатофункціональних освітніх центрів. Він має вмістити близько 550 дітей різного віку, мати приміщення для тимчасового проживання учнів і вчителів, простори для громадської діяльності й психологічної реабілітації, а також укриття подвійного призначення.

Розробленою концепцією зможуть безоплатно скористатися всі українські громади. Це дасть змогу донорам прискорити ухвалення рішень про фінансування відбудови шкіл, а громадам – заощадити час і кошти, коментує ексміністерка освіти й членкиння журі конкурсу Анна Новосад. 

Для участі в конкурсі в складі команди має бути щонайменше двоє архітекторів. Принаймні один із них із правом практикувати в Україні і ще один із правом практикувати за її межами. Проєкти можна подавати до 23 травня 2024 року. 

Авторів трьох найкращих проєктних ідей оголосять у липні цього року. Перший переможець отримає 12 000 євро й контракт на закупівлю на суму 300 000 євро. Другий переможець отримає 10 000 євро, а третій – 8 000 євро. Більше інформації про умови конкурсу можна дізнатися за посиланням.

 

Міносвіти й Big City Lab трансформуватимуть радянські школи в сучасні. Вони розробляють п’ять концепцій трансформації типових шкіл, які були пошкоджені на деокупованих і прифронтових територіях. Збудувати п’ять пілотних проєктів планують до вересня 2024 року в Київській, Харківській областях, Запоріжжі й Кривому Розі.

   

Уряд Тайваню виділить 18 мільйонів гривень на відновлення дитячої школи бойових мистецтв у Бучі. У приміщенні планують розмістити боксерський ринг і два татамі (японський соломʼяний мат). Одночасно в приміщенні школи зможуть тренуватися до сорока дітей і підлітків.

Обкладинка: Анна Новосад