Будинок, де жив Саксаганський, на вулиці Жилянській, 96, у Голосіївському районі Києва хочуть відреставрувати за 12,6 мільйона гривень, ідеться на сайті Prozorro.

 

 

Згідно з тендером, планують відновити нежитлову будівлю, памʼятку історії місцевого значення, яку пошкодив російський Shahed під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Тут хочуть провести протиаварійні й демонтажні роботи, зокрема очистити приміщення, підсилити стіни й мурування, а також відремонтувати фасад і водопровідну систему.

Аукціон проведуть 29 лютого 2024 року. Роботи обіцяють закінчити до 15 жовтня цього ж року.

   

Панас Саксаганський переїхав до будинку по вулиці Жилянській, 96, восени 1912 року й мешкав там до 1940 року. У різний час у будинку також проживали його син Петро Тобілевич і брат Микола Садовський. Дружина Саксаганського стала єдиною спадкоємицею й заповіла квартиру й речі, що в ній зберігалися, для заснування музею, розповідав краєзнавець Антон Короб. Музей був створений у 1987 році.

   

Забудовник, компанія «НВП «Рестін», хотів звести на ділянці «офісно-житловий і готельний комплекс» з 2009 року. Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник отримав у 2015-му, однак коли у 2019-му компанія звернулася до Мінкульту для погодження проєктної документації, отримала відмову. У лютому 2022 року ОАСК частково задовольнив позов забудовника, скасувавши відмову Мінкульту.

   

У травні 2023 року профільна комісія підтримала рішення про відмову в подовженні оренди земельної ділянки забудовнику, який зводить багатоповерхівку впритул до історичного будинку Панаса Саксаганського.