Господарський суд міста Києва передав під забудову памʼятку археології національного значення «Китаївське городище» площею майже пʼять гектарів у Голосіївському районі Києва, повідомляє памʼяткоохоронний хаб «Цегла».

Суд відмовив у задоволенні позову Офіс генерального прокурора щодо скасування передачі памʼятки під забудову. Позиція прокуратури полягала в тому, що «Китаївське городище» не підлягає відчуженню або передачі іншим, адже є памʼяткою археології, кажуть активісти. 

Забудовник ТОВ «Київська овочева фабрика» під час засідання вказав, що «з 2009 року добросовісно користується цими ділянками й лише їм вирішувати, як їх використовувати», повідомляють у «Цеглі»

За словами активіста Дмитра Перова, Київська міська державна адміністрація вимагала зберегти памʼятку під час засідання. Натомість Київська міська рада виступала на боці забудовника і стверджувала про його право самостійно розпоряджатися ділянкою. «Що ж, давній конфлікт між міським головою Віталієм Кличком і головою адміністрації Кличком Віталієм заграв новими фарбами» – коментує активіст. 

   

На території Китаєва є залишки древнього міста, кургани, печери й монастир.  Вони внесені до памʼяток археології. Навколо також є озера й ліс. У 2017 році стало відомо, що на території Китаєва планували створити чотири мікрорайони з багатоповерхівками. 

У 2019 році повідомляли, що межі пам’ятки археології «Китаївське городище» хочуть розширити й перетворити територію Китаєва на археологічний парк. 

   

У вересні 2023 року заступник Генерального прокурора звернувся з позовом до Київради й забудовника ТОВ «Київська овочева фабрика» про усунення перешкод у користуванні памʼяткою археології й земельною ділянкою. 

Серед вимог, зокрема, скасувати права комунальної власності Київради на цю територію й визнання незаконною передачу ділянки забудовнику для будівництва торговельно-розважальних комплексів, офісних центрів і паркінгу в урочищі Китаєво в Голосіївському районі.

16 січня 2024 року суд визнав такі вимоги необґрунтованими. Суддя послалася на відсутність затвердження меж памʼятки археології «Китаївське городище і курганний могильник». Це спростовує твердження заступника прокурора про належність земельної ділянки, переданої в оренду, до памʼятки археології, ідеться в рішенні.

Обкладинка: Сергій Криниця
Фото: «Цегла»