«Укрпошта» запустила доставлення ліків на деокупованих і прифронтових територіях у межах пілотного проєкту «Укрпошта. Аптека», повідомляє МОЗ.

«Укрпошта» отримала ліцензію на роздрібну й електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Їх почнуть доставляти на Донеччину й в окремі прикордонні райони Сумщини.

До проєкту також долучать прифронтові Харківщину, Херсонщину, Миколаївщину й Запоріжжя. Надалі – усі населені пункти країни. «Згодом буде можливість замовити ліки в наших відділеннях, пересувних відділеннях чи в листонош, навіть там, де немає мобільного зв’язку», – пояснює генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський. 

У межах проєкту «Укрпошта. Аптека» можна замовити майже 10 000 безрецептурних ліків. Також доступні лікарські засоби за програмою «Доступні ліки». Наразі це 515 препаратів і медобладнання, які можна отримати за рецептом від лікаря, безоплатно або з невеликою доплатою.

Це дозволить людям зекономити свої кошти, адже бюджет програми «Доступні ліки» на 2024 рік становить 5,2 мільярда гривень, каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Щоби замовити ліки, потрібно зателефонувати за номером 0 800 300 545 і слідувати підказкам у голосовому меню. Ліки безоплатно доставлятимуть до найближчого відділення «Укрпошти». Відстежити відправлення можна на сайті, у мобільному застосунку й у чат-боті в месенджерах, а також оглянути вміст посилки під час отримання.

   

У лютому МОЗ й «Укрпошта» планували запуск сервісу доставлення ліків до найближчої точки «Укрпошти» чи за місцем проживання.

   

У серпні 2023 року уряд дозволив створювати мобільні аптеки підприємствам, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Такі пункти будуть лише в сільській місцевості, де немає аптек, а в мешканців – обмежений доступ до лікарських засобів. Під час воєнного стану мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях.

Обкладинка: «Укрпошта»