Перший мобільний стабілізаційний контейнер Stabnet, який допоможе рятувати важкопоранених на передовій, презентували в Києві.

Завдання мобільних контейнерів – забезпечити швидке надання медичної допомоги військовим на передовій. Через тривалу евакуацію з поля бою, а також брак стаціонарних стабілізаційних пунктів 50% важкопоранених врятувати не вдається, кажуть автори проєкту.

Конструкцію контейнерів запозичили в мобільних лазне-пральних комплексів (спеціально обладнані контейнери, завдяки яким можна приймати душ і прати одяг), а також модулів польових шпиталів, що передавали Україні західні партнери.

Контейнер можна доправити в потрібне місце звичайним пікапом. Їх автономну роботу забезпечують бак для води й два генератори, також усередині конструкції є все необхідне, щоб надати екстрену допомогу.

«У нас є дві стійки з обладнанням, де маємо: кисневий концентратор, набір для інтубації (введення трубки в трахею), апарат штучної вентиляції легень, дефібрилятор, монітор усіх життєво важливих функцій, УЗД-апарат й обладнання для зупинки кровотечі. Також є стерилізатор для оброблення інструментів, мийка й холодильник для медикаментів», – каже координаторка розгортання Stabnet на передовій Людмила Сакали.

«Ідея створити компактний автономний комплекс виникла під час волонтерських поїздок на фронт, коли ми постачали автомобілі швидкої й медичне обладнання», – розповів керівник проєкту, французький волонтер Дамʼян Аррі-Марен.

Полковник Олександр Томак додає, що мережа таких медичних контейнерів уздовж лінії фронту допомогла б знизити рівень смертності захисників, а також випадки бактеріального зараження, яке призводить до ампутацій.

Перший пілотний контейнер Stabnet виготовили за підтримки фонду Razom for Ukraine. Команду розробників консультували десять медичних бригад, які працюють у стаціонарних стабілізаційних пунктах.

Після презентації мобільний стабілізаційний контейнер тестуватимуть у реальних бойових умовах. Загалом планують створити мережу зі 100 таких контейнерів уздовж усієї лінії фронту, щоб вирішити проблему втрати поранених бійці на шляху евакуації.

 

Редакція The Village Україна відвідала виробництво мобільних лазнево-пральних комплексів (МЛПК), яке розташоване в Броварах. Розповідаємо про те, як виготовляють мобільні лазні й пральні для українських військових.