Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич прокоментувала блокування кордону з Україною польськими протестувальниками.

«Я не можу вдавати, що не бачу цих ганебних дій Польщі на польсько-українському кордоні. Прошу вибачення у вас, дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою рук моїх співвітчизників» – написала Дзвонкевич на своїй сторінці у Facebook.

Генконсулка засуджує «не вимоги, а форми протесту» поляків і порівнює їх із росіянами під час Варшавського повстання в 1944 році. Тоді росіяни відмовили в посадці літаків союзників Польщі, коли ті везли допомогу для неї. 

«Я була переконана, що тільки росіяни можуть спокійно дивитися, як інший народ стікає кровʼю, що ми, поляки, ніколи не зробимо нічого подібного. А сьогодні, що роблять «польські» фермери й транспортники? Я не вірю, що вони поляки…» – пише Дзвонкевич.

   

20 лютого в Польщі розпочався загальний страйк фермерів. Місцеві аграрії блокують автотраси по всій країні, перекривають шляхи залізничного сполучення з Україною й пункти пропуску на кордоні. 

Якщо раніше перетин кордону був ускладнений лише для вантажного транспорту, то тепер протестувальники заблокували рух пасажирських автобусів і легкових автомобілів.

Фермери вимагають в уряду заборонити імпорт сільськогосподарської продукції з України, не обмежувати використання пестицидів і добрив згідно з нормами ЄС, а також підтримати польське тваринництво.

Обкладинка: Рада міністрів Польщі