Київ подасть заявку, щоб увійти до мережі креативних міст і стати містом музики ЮНЕСКО, повідомляють у КМДА. Там очікують, що набути цього статусу місто може вже у 2024 році.

Це ініціатива постійної комісії з питань культури, туризму й суспільних комунікацій. Її представники провели круглий стіл разом із представниками приватного сектору й креативних індустрій, де визначили, що саме музичне мистецтво є найбільш яскравою культурною сферою Києва.

Отримання титулу креативного міста ЮНЕСКО дасть не лише іміджеву перевагу, а й спонукатиме до розвитку галузі й активної співпраці на місцевому й міжнародному рівнях, а також сприятиме боротьбі з російською пропагандою, каже голова комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

Учасники мережі креативних міст ЮНЕСКО зобов’язуються ділитися своїми передовими практиками; розвивати центри творчості й інновацій; розширювати можливості для авторів у культурному секторі; робити культурне життя доступним для вразливих груп населення.

Щоби отримати відповідний статус, місто має представити стратегічний чотирічний план дій із зазначенням конкретних проєктів й ініціатив на місцевому й міжнародному рівнях, які можна буде реалізувати після набуття статусу. Також потрібно створити координаційну команду, яка впроваджуватиме цей план і звітуватиме про його виконання. Подати пропозиції щодо плану можна до 10 березня на електронну пошту [email protected].

   

Мережу креативних міст ЮНЕСКО створили у 2004 році. Її головна мета – включити мистецтво й творчість в основу міських планів розвитку на місцевому й міжнародному рівнях. Мережа охоплює близько 300 міст і сім творчих галузей: ремесла й народні мистецтва, медіамистецтво, кіно, дизайн, гастрономія, література й музика.