Лабораторію практик меморіалізації запустять в Україні, щоби знайти візуальну мову вшанування подій російсько-української війни й розширити підходи до створення меморіальних проєктів.

Ініціатори освітньо-дослідницького проєкту з практичною складовою – платформа культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво» разом із ГО «Музей сучасного мистецтва» за підтримки фонду «Партнерство задля стійкості України». Кураторками лабораторії стануть співзасновниці ГО «Музей сучасного мистецтва» й платформи культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».

Проєкт триватиме з березня до липня 2024 року. Протягом цього часу учасники ознайомляться зі світовими практиками меморіалізації й візьмуть участь у розробленні ідей меморіальних об’єктів для кількох місць пам’яті війни в Україні. Лабораторія складається з теоретичної й практичної частин (у першій можна взяти участь онлайн).

Учасники, зокрема, братимуть участь у міждисциплінарних воркшопах, здійснюватимуть робочі експедиції на місця подій російсько-української війни і створять власну ідею меморіального кейсу, яку обговорять публічно. 

Хто може взяти участь

До участі запрошують передусім візуальних художників й архітекторів, але
також можуть доєднатися дослідники пам’яті, соціологи, дизайнери,
журналісти, музейники, філософи, ІТ-спеціалісти й усі, хто хоче працювати з
темою меморіалізації російсько-української війни.

Щоби стати учасником проєкту, треба заповнити форму за посиланням до 11 березня включно. До 18 березня обіцяють дати відповідь.

Освітня частина триватиме з середини березня до червня, практична – з травня до липня. У липні презентуватимуть  проєкти, розроблені учасниками.

Чому це важливо

З весни 2022 року обговорюють багато проєктів меморіалізації – від перейменувань вулиць до масштабних загальнонаціональних меморіалів.  Перші два роки повномасштабної війни меморіалізація відбувалася стихійно, тому відчувають потребу в професійному підході.

Щоби досягти цього, треба, зокрема, відійти від радянської мови меморіалізації, розробляти конкурсні процедури, вести публічний діалог із громадами й знаходити інструменти для порозуміння в конфліктних ситуаціях, спровокованих появою неоднозначних меморіалів.

«Ми переконані, що будувати національний меморіал можна лише після закінчення війни, але починати працювати з пам’яттю про трагічні події, особливо локальною, потрібно вже зараз», – кажуть ініціатори проєкту.

   

ГО «Музей сучасного мистецтва» (ГО МСМ) заснована у 2020 році й залучає художників, культурних працівників й експертів, які працюють із сучасним мистецтвом в Україні.

Платформу культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво» заснували у 2019 році в Одесі. Вона реалізує комеморативні, дослідницькі й мистецькі проєкти, розробляє стратегії пам’ятання важливих явищ в історії України та проводить дискусійні програми для залучення широкої аудиторії до роботи з минулим.

Разом із платформою розбиралися, чи вчасно й доречно зараз будувати меморіали та чи правильно мовчати й не намагатися вже зараз віддати шану полеглим.