Дублін слідом за іншими європейськими столицями заборонить транзитний проїзд через центр міста, пише Bloomberg City Lab. Це значить, що автівки зможуть заїжджати в центр Дубліна, лише якщо це їхнє місце призначення.

Столиця Ірландії планує «звільнити дороги» й знизити трафік щонайменше на 60%, а також зменшити викиди від автівок, що забруднюють повітря. Крім того, це дасть старт створенню нових пішохідних маршрутів, вважають у міській владі.

Щоб автівки не заїжджали в міста, на обох берегах річки Ліффі облаштують смуги громадського транспорту. На інших вуличках, що ведуть до центру міста, рух реорганізують у такий спосіб, щоб машини через петлі поверталися назад.

Більшість дублінців підтримує це рішення: понад 80% із 3,5 тисяч опитаних висловилися за заборону транзитного проїзду через центра міста. Проти виступила компанія Diageo, яка володіє брендом Guinness. За їхніми словами, реорганізація руху зруйнує «історичні» шляхи з броварні до міського порту.

   

Транзитний проїзд автівок через центр уже заборонили в низці європейських столиць: Парижі, Амстердамі, Лісабоні. У Дубліні, як і в інших містах, натомість хочуть реалізовувати концепцію «15-хвилинного міста», коли за 15 хвилин можна пішки чи на велосипеді дістатися головних місць у районі міста.