У Києві на базі Інституту НАМН створять центр реабілітації для жінок, які постраждали внаслідок війни, повідомляє «Укрінформ».

У центрі надаватимуть послуги психологічної, нейроендокринної, фізичної й репродуктивної реабілітації. Загалом планують створити близько 80–100 стаціонарних ліжкомісць. Скористатися послугами центру можна буде як за направленням лікаря, так і за самозверненням.

Наразі проводять реконструкцію приміщень, які виділили для центру. Прогнозують, що завершити роботи вдасться за 6–8 місяців. Центр створюють за кошти НАМН, міжнародних донорів і бізнесу, а в майбутньому планують співпрацювати з Національною службою здоровʼя.

«Наше завдання зараз максимально реабілітувати, адаптувати в медичному, соціальному плані тих, хто воює. Але не менш важливо це робити й для цивільного населення», – президент НАМН Віталій Цимбалюк.

 

У січні для українських захисниць створили першу навчально-оздоровчу програму «ReStart Свідомості», яка навчає боротися зі стресом. У межах програми пропонують методики подолання стресу на фізичному рівні через аналіз серцевого ритму, дихальні й фізичні вправи, а також техніки медитації.