З мозаїчного панно на будівлі, що на бульварі Лесі Українки, 28, прибрали кондиціонери, повідомляють у спільноті Child of Socialism.

Один із кондиціонерів був спрямований у обличчя людини, зображеної на мозаїці. Це одне з одинадцяти мозаїчних панно, які створили художники Анатолій Гайдамака і Лариса Міщенко за участі Олександра Міловзорова в 1969 –1970 роках.

Кондиціонери встановили нові орендарі приміщення, які невдовзі планують відкрити заклад (раніше там працював зоомагазин). Після того, як активісти помітили кондиціонери, на огляд виїхали інспектори Департаменту охорони культурної спадщини разом із представниками Департаменту територіального контролю. Вони оглянули об’єкт, видали орендарям приміщення припис, наклали фінансові санкції і зобов’язали демонтувати розміщені блоки, кажуть у Департаменті охорони культурної спадщини.

Там також кажуть, що найближчим часом запропонують план дій щодо збереження мозаїк у Києві. У департаменті додали, що доручили фахівцям Київського науково-методичного центру з охорони пам'яток підготувати облікову документацію для включення творів монументального мистецтва до переліку виявлених об'єктів та Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

   

В листопаді 2023 року у Львові почали маркувати мозаїки міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит». Це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Знак має стати нагадуванням про охорону мозаїчних композицій для власників будівель, де розміщені твори, а також додатковою перешкодою вандалізму.

   

Про створення міської програми для збереження мозаїки в Києві розповідав у інтерв'ю The Village Україна активіст Дмитро Перов: «У 90% випадків мозаїки взагалі не потрапляють у жодні реєстри. Не в реєстрі – отже, не пам’ятка й не цінна. Для мозаїк немає чіткого правового режиму. Фактично біла стіна й мозаїка мають один і той самий правовий режим», – коментував він.

Обкладинка й фото: Департамент охорони культурної спадщини, Child of Socialism