Компенсацію за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю можна отримати через портал «Дія», повідомляє уряд, де відповідну програму затвердили ще в серпні 2023 року.

Там кажуть, що така функція значно спростить і пришвидшить процес отримання фінансової допомоги, а також змотивує компанії працевлаштовувати людей із інвалідністю й забезпечувати їм комфортні умови праці. Раніше, щоб отримати фінансову допомогу, роботодавцю потрібно було їхати до центру зайнятості за місцем проведення діяльності, робити скани необхідних документів і від руки писати заяву.

Роботодавці зможуть отримати компенсація за вже придбані засоби для облаштування робочого місця співробітників з інвалідністю, зокрема за меблі, комп’ютери, спеціальні програми й допоміжні системи. З повним переліком обладнання можна ознайомитися за посиланням.

Заяву на компенсацію можна подати лише, якщо співробітник з інвалідністю почав працювати у компанії не пізніше, ніж за три місяці (90 днів) на момент подання заяви.

Щоби скористатися послугою, потрібно:

  • авторизуватися на порталі «Дія» за допомогою КЕП і зайти у відповідний розділ
  • заповнити заяву (там вказати дані про особу з інвалідністю й облаштоване робоче місце)
  • прикріпити документи, які підтверджують працевлаштування, купівлю допоміжних засобів і довідку медико-соціальної експертної комісії, яка засвідчує інвалідність співробітника
  • вказати IBAN свого рахунку               
  • підписати заяву за допомогою КЕП

На рішення потрібно очікувати протягом 13 робочих днів. Якщо воно позитивне, то кошти надійдуть на рахунок протягом п’яти робочих днів.

Послугу реалізували Мінцифри в партнерстві з Державним центром зайнятості за підтримки Програми EGAP, яку фінансує Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва й реалізує фонд «Східна Європа».

   

Роботодавці зобов’язані облаштувати робочі місця для людей з інвалідністю на підприємствах, в установах й організаціях із 1 квітня 2019 року. Спеціалізоване робоче місце повинне бути пристосоване для конкретного виду інвалідності й обладнане допоміжними пристроями.