Міська рада пʼятого найбільшого норвезького міста Драммен ухвалила рішення приймати біженців лише з України, пише місцеве видання Nettavisen.

Приймати тільки українських біженців запропонували чотири правоцентристські партії, що мають більшість у міській раді. За їхніми словами, це допоможе українцям легше інтегруватися в «мультикультурне населення Драммена».

Рішення вже розкритикував уряд Норвегії. Так, міністерка праці та інтеграції Тоне Бренна заявила, що муніципалітети не можуть відсіювати біженців за країною походження. Натомість премʼєр-міністр Йонас Гар Стьоре назвав це рішення «незаконним» в інтервʼю NRK.

Після цього формулювання резолюції «помʼякшили», зокрема додали пояснення, що війна РФ проти України нібито є причиною надавати пріоритет біженцям саме звідти.

   

У Норвегії пропонують законодавчі зміни, щоб спростити працевлаштування українських біженців на роботу водіями автобусів. Зміни стосуються терміну перебування в країні й знання мови: наразі українці повинні щонайменше чотири роки прожити в Норвегії й знати норвезьку мову, щоби влаштуватися водієм.

обкладинка й фото: Wikimedia Commons