Українські історики та культурологи звернулись до Кабміну, МКІП та КМДА, щоб створити інтерактивний музей Вікентія Хвойки у Києві, пише «Вечірній Київ».

У своєму зверненні до уряду науковці пропонують відновити будинок, в якому жив Хвойка по вулиці Ігоревській, 9. Це двоповерхова рожева будівля з квітковою ліпниною в стилі ренесанс. Вона належить до об’єктів культурної спадщини національного значення як пам’ятка історії. Тут археолог мешкав під час дослідження Кирилівської стоянки, яка існувала близько 20 тисяч років тому на Подолі.

Серед пропозицій науковців також – створення Інституту реконструкції археологічних знахідок, де б використовували методи Хвойки та міжнародних дослідницьких проєктів. Крім цього, пропонують випустити поштову марку «175 років Вікентія Хвойки» та створити грантовий Фонд імені Вікентія Хвойки спільно з посольством Чехії.

   

Вікентій Хвойка – український археолог та першовідкривач трипільської культури. Власне назва «трипільська культура» з’явилася в праці Вікентія Хвойки про розкопки поселень 1901 року біля міст Канева та Ржищева на Київщині.

Обкладинка та фото: Вікіпедія