Одеському депутату від «ОПЗЖ» й колишньому голові комісії з питань екології Михайлу Карпенчуку висунули обвинувачення за вимагання грошей в обмін на дозвіл видалити зелені насадження, повідомляє Одеська обласна прокуратура.

У липні 2023 року Михайла Карпенчука вже затримали й повідомили про підозру в отриманні хабаря за частиною 3 статті 368 КК України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Вона передбачала позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

За дозвіл на знищення дерев від спеціальної комісії він вимагав від двох до п’яти тисяч доларів. Хабарі передавали через близьких до депутата людей. Прокуратурі відомо про щонайменше дві такі угоди на суму сім тисяч доларів.

Затримання Карпенчука відбулося під час отримання другої суми грошей. Хабарі зараховували на криптовалютний рахунок депутата. Криптовалюту вилучили в пункті обміну під час його затримання.

Зараз Карпенчукові висунули обвинувачення за «вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій місцевого самоврядування» за частиною 2 статті 369-2 КК України «Зловживання впливом». Ця стаття передбачає штраф від 2 до 5500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

   

У червні 2023 суд зобовʼязав Нацполіцію відкрити кримінальну справу за незаконне обрізання дерев проти власника київського бізнес-центру. Завдяки суспільному розголосу знищення дерев вдалося зупинити.

Обкладинка й фото: пресслужба Одеської обласної прокуратури