Українці можуть долучитися до порятунку популяції зубрів у природному парку «Залісся» на Київщині. Ініціативу до Дня закоханих запустив український підрозділ Всесвітнього фонду дикої природи (WWF-Україна).

Зубрам у «Заліссі» загрожує вимирання через повномасштабне вторгнення РФ. У парку, який понад місяць перебував від російською окупацією, не залишилося жодного самця. Територію парку обстрілювали з мінометів й артилерії, а лісами навколо їздила військова техніка.

Щоб урятувати популяцію, у «Залісся» хочуть привезти самця зубра з Вінницької області. У фонді кажуть, що для переселення найбільшої свійської наземної тварини Європи знадобиться рік скоординованої роботи й близько 400 тисяч гривень.

Спочатку фонд має отримати дозвіл на відлов і переміщення зубрів від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Перші погодження WWF-Україна вже отримав.

Із жовтня до кінця грудня планують залучити експертів і провести саме транспортування зубрів. Після цього почнеться процес адаптації, підгодівля й ветеринарні обстеження на місці. Цей етап триватиме до березня 2025 року.

Ініціативу WWF-Україна можна підтримати тут. Ціль збору – 400 тисяч гривень.

  

На територію природного парку «Залісся» зубрів завезли в 1967 році з Біловезької Пущі. Вісім зубрів проживають на площі угідь, що становить близько 15 тисяч гектарів. Утім, частина території недоступна після обстрілів у березні 2022 року.