У Львові збудують сучасний заклад для літніх людей на базі реабілітаційного центру «Незламні», повідомляє заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Поруч із геронтологічним центром є медична інфраструктура, школа, дитячий садок і житловий масив. Крім того, там планують облаштувати парк і збудувати житло для реабілітованих пацієнтів.

За взірець закладу у Львові взяли геронтологічний центр при каннській лікарні імені Сімона Вейля у Франції, який відкрили в грудні 2023 року. Це повністю енергоефективний заклад, створений із трьох будівель-блоків.

На першому поверсі французького центру відкрили кавʼярні, перукарні й магазини. «Мета не ізолювати літніх людей, які мешкають у геронтологічному центрі, не позбавити їх спілкування з рештою світу, а якомога більше їх соціалізувати», – кажуть у Львівській міській раді.

Фото: Каннський геронтологічний центр при лікарні імені Сімона Вейля у Франції

На дахах французького центру, крім сонячних батарей, також облаштували тераси з меблями. Кожен блок будівлі має закриті подвір’я, це простір лише для мешканців геронтологічного центру.

Французький геронтологічний центр звели на місці, де раніше був паркувальний майданчик лікарні. «Фактично, [там] немає громадського простору. І в цьому львівський проєкт може стати кращим: ми маємо, де облаштувати гарний громадський простір біля майбутнього центру», – пояснюють у міській раді.

На створення проєкту, найімовірніше, оголосять архітектурний конкурс, каже Зубач. Для будівництва планують залучати кошти партнерів і гранти.

   

Корпус реабілітації «Незламні» Національного реабілітаційного центру відкрили у Львові у квітні. Там надають фізичну, психологічну й психосоціальну реабілітацію людям, які постраждали внаслідок військової агресії Росії проти України. Тут також займаються виготовленням і встановленням протезів.

Редакція The Village Україна писала про реабілітацію українських захисників, виготовлення протезів і співпрацю з іноземними спеціалістами в центрі «Незламні». Читайте матеріал за посиланням.

обкладинка: Каннський геронтологічний центр при лікарні імені Сімона Вейля у Франції