Середня швидкість трамваїв у містах України не відповідає державним будівельним нормам, про це йдеться в дослідженні ГО Vision Zero.

Згідно з державними будівельними нормами, швидкість руху трамваю має сягати 15–20 км/год. З такою швидкістю пересуваються трамваї в Києві (15 км/год) і Кривому Розі (15,4 км/год). Водночас середня швидкість руху в містах України становить 13,5 км/год.

Автори дослідження зазначають, що швидкість руху в Києві й Кривому Розі може бути повʼязана з більшою кількість трамвайних ліній на відокремленій частині дороги й на вулицях без інтенсивного руху автомобілів.

Найповільніше їздять трамваї в місті Дружківка (11,8 км/год), Львові (12,1 км/год) і Конотопі (12,2 км/год). Львівська міська рада працює над поліпшенням трамваїв, але на обмеження швидкості впливає рельєф міста, криві малого радіусу й рух у спільному потоці з автотранспортом, ідеться в дослідженні.

Також зазначають, що низька швидкість руху може бути індикатором системних проблем:

  • стан інфраструктури, який деградує й не дозволяє рухатися швидше навіть відносно новим трамваям;
  • неоптимальне планування вулиць, коли трамваї рухаються суміщено з автомобільним рухом, а автомобільні затори блокують рух трамваїв;
  • застарілий рухомий склад, який не здатний підтримувати швидкість у межах норм.

Щоб збільшити швидкість руху, пропонують відокремлювати рух трамваїв від автомобільного потоку під час ремонтів і будівництва трамвайних ліній. А також забезпечити пріоритет руху трамваїв на перехрестях, переглянути розклади руху маршрутів на лініях після реконструкцій й оновлювати застарілий рухомий склад трамваїв.

Команда ГО Vision Zero проаналізувала 13 із 18 наявних в Україні трамвайних мереж. Дослідження провели на основі паспортних даних маршрутів і розкладів руху, які надали комунальні підприємства.

 

Попри ремонт трамвайних колій на вулицях Дегтярівській і Вацлава Гавела швидкість трамваїв не збільшилася. «Пасажири Києва» порівняли швидкість трамваїв №15 із її швидкістю в травні 2023 року. Час оборотного рейсу без урахування відстою не змінився – рейс, як і раніше, триває 1 годину 52 хвилини. На маршруті №14 час зменшився на хвилину: тепер рейс триває 1:54.