«Репортери без кордонів» закликають уряд України зупинити телемарафон «Єдині новини» й повернутися до конкуренції, щоб зміцнити медіаплюралізм.

«Аудиторія не більша 10%, довіра на низькому рівні, критика громадянського
суспільства [...]», – аргументують «Репортери без кордонів». В організації також відзначають, що профільні «Інститут масової інформації» й «Детектор медіа» критикують телемарафон за «поблажливість до політики уряду» й «самоцензуру журналістів».

Керівниця «Репортерів без кордонів» у Східній Європі й Центральній Азії Жанна Кавельє відзначає, що телемарафон був ефективним у протидії російській дезінформації, але зараз він «застарів» і тільки послаблює медіаплюралізм. Ще одна причина – необхідність посилення фінансової підтримки суспільних і незалежних медіа, додає Кавельє.

Речник Офісу президента Сергій Нікіфоров наприкінці 2023 року визнав, що телемарафон дійсно потребує реформування, цитує його відповідь на пресконференції «Детектор медіа».

Україна посідає 79 місце зі 180 країн в індексі свободи преси «Репортерів без кордонів» за 2023 рік.

   

Телемарафон створили наступного дня після початку повномасштабного вторгнення РФ як відповідь на російську дезінформацію. У «Єдиних новинах» беруть участь шість каналів: «Перший», «1+1», ICTV, «Інтер», «Рада» й «Ми – Україна».

Бюджет телемарафону «Єдині новини» на 2024 рік становить понад 1,5 мільярда гривень, це близько 37 мільйонів євро.

обкладинка й фото: «Репортери без кордонів»