Доступ до сховищ й укриттів, які розташовані в освітніх закладах, планують обмежити. Відповідна постанова Кабміну набула чинності в грудні 2023 року, але в КМДА ще хочуть провести опитування серед киян.

Відповідно до постанови, укриття закладів освіти будуть доступні лише для учнів і викладачів під час навчального процесу. Допуск у школи, ліцею, гімназії й інших закладів під час повітряної тривоги й раніше був можливим лише за участі чергового, який є технічним працівником чи співробітником охорони. 

Однією з альтернатив сховищ для містян можуть стати паркінги, однак для цього потрібна згода власників будівель. Міський голова Віталій Кличко звернувся до Кабміну з пропозицією внести законодавчі зміни, що дозволять включити приватні споруди підземного простору до фонду захисних споруд цивільного захисту без погодження з власником в умовах дії воєнного стану.

Серед киян проведуть опитування про те, чи згодні вони із забороною доступу до укриттів і сховищ навчальних закладів. Його мають запустити в застосунку «Київ Цифровий».

Раніше влада Києва ухвалила низку рішень щодо особливого пропускного режиму до укриттів на території закладів. Зокрема, під час повітряної тривоги допуск у школи, ліцеї, гімназії й інші заклади має здійснюватися черговим, який є технічним працівником чи співробітником охорони. Також діти повинні перебувати в укриттях у супроводі вчителів.

   

У вересні 2023 року Кабмін постановив, що в укриттях, які розташовані в дитячих садочках, під час навчання зможуть перебувати тільки учасники освітнього процесу. Це значить, що сторонніх людей під час повітряних тривог не впускатимуть у такі укриття, а перенаправлятимуть до найближчих сховищ.