Стеження за командою Bihus.Info проводила СБУ, а саме департамент захисту національної державності, ідеться в розслідуванні журналістів.


27 грудня 2023 року силовики стежили за журналістами в етнокомплексі «Українське село» під Києвом. Щоб з’ясувати це, Bihus.Info отримали відео за день до того, як диск із записами вилучила СБУ. Згодом ідентифікували учасників, частину з яких зафіксували біля будівлі СБУ. Також журналісти поспілкувалися з очільником департаменту Романом Семенченком, який не заперечив участі в операції.

Для стеження представники СБУ кілька разів приїжджали в комплекс, щоб забронювати номери на одноразові SIM-карти, використовували автівки з номерними знаками прикриття, встановлювати камери в номерах співробітників і фіксували камери відеоспостереження по території, ідеться в розслідуванні.

Після публікації розслідування в СБУ заявили, що «ухвалили відповідні кадрові рішення» щодо департаменту захисту національної державності й «оптимізували напрями його роботи». Джерела Hromadske й Liga.net у правоохоронних органах кажуть, що йдеться про звільнення очільника департаменту Романа Семенченка.

Крім того, в СБУ заявили, що одна з операторок Bihus.Info фігурувала в кримінальній справі щодо незаконного виробництва, придбання, зберігання, перевезення й збуту наркотичних речовин. СБУ відкрили провадження за статтею 359 Кримінального кодексу.

«Вважаємо, що незалежні медіа є невідʼємною складовою сучасного демократичного суспільства й жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій і ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу», – коментують у СБУ.

UPD. Очільник СБУ Василь Малюк прокоментував стеження за Bihus.Info. Дії співробітників департаменту, які стежили за представниками редакції, він назвав неприпустимими. «Моя позиція однозначна: не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника служби: і тих, хто бореться з ворогом усередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання», – каже Малюк. Також Верховна Рада викликала на доповідь голову СБУ щодо прослуховування журналістів, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

UPD. Справу про стеження за журналістами Bihus.Info розслідуватиме ДБР, а не СБУ через імовірну причетність цього правоохоронного органу, повідомили в Офісі генерального прокурора. У ДБР розглядатимуть справу за частиною 1 статті 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання чи збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне використання). Санкція статті передбачає штраф від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеження волі на строк до чотирьох років чи позбавлення волі на той самий строк.

   

У січні в мережі опублікували відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, імовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення, у якому запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

Пізніше Денис Бігус заявив, що за членами редакції стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів. Згодом журналісти з’ясували, що до прослуховування журналістів причетні щонайменше 30 людей.