У Львові почали демонтувати радянські таблички з памʼяток архітектури, але зі шкодою для фасадів, кажуть у ГО «Зручне місто». План демонтажу створило управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Активісти дослідили, що після демонтажу більшість фасадів перебуває в незадовільному стані. На місці, де були таблички, залишаються сліди від кріплень, бруд і розтріскана фарба.

Міську владу закликають напрацювати такі рішення, щоб «декомунізація відбувалася успішно», але без шкоди для фасадів історичних будівель.

Фото №1: сліди від кріплень на новій табличці. Фото №2: радянський напис заклеїли замість того, щоб зрізати його.

Крім того, комунальники у Львові ліквідовують на табличках напис «Українська радянська соціалістична республіка», яка не підпадає під декомунізацію, кажуть активісти.

«Таблиці чудово вписуються в історичний ареал міста, не контрастують і не конфліктують з фасадами, мають індивідуальний стиль і, врешті, просто стали невідʼємною частиною архітектурного ансамблю центру Львова», – кажуть у ГО «Зручне місто».

   

Львівщина стала першою областю в Україні, де повністю завершили процес декомунізації. Останній радянський памʼятник демонтували в Лопатинській громаді.