На фасаді Хореографічної школи в Подільському районі Києва зʼявився новий малюнок київської художниці Євгенія Фуллен.

Фуллен каже, що отримала дозвіл на створення муралу ще до рішення Київської міськради щодо тимчасового мораторію на створення стінописів. У листопаді 2023 року ескіз муралу Фуллен на фасаді цього будинку замалювали комунальники.

Місцева жителька Юлія Карпець розповіла, що підходила до Євгенії, щоб розпитати про малюнок художниці. «Якщо щось станеться з муралом або лунатимуть заклики щось з ним зробити, то відкриють кримінальне провадження», – сказала Євгенія Фуллен.

Юлія Карпець стверджує, що мурал, який розпочала створювати художниця, – це новий малюнок. Також невідомо, чи існує дозвіл на виконання робіт насправді, коли він був виданий і ким.

 

31 жовтня 2023 року художниця Євгенія Фуллен знову почала малювати мурал у Києві. Цього разу обриси нового малюнку з’явилися на будівлі, виконаній за проєктом українського архітектора Едуарда Більського.

Департамент охорони культурної спадщини заборонив художниці малювати мурал на стіні будинку, що має охоронний статус. Євгенію Фуллен зобов’язали замалювати мурал власним коштом.

   

Петиція про заборону нових муралів у Києві до появи прозорого механізму їх погодження зібрала 6000 необхідних голосів, тепер її має розглянути Київрада. На думку її авторів, до затвердження ескізів нових муралів мають бути залучені громада й експерти. А поки такої процедури немає, слід призупинити створення нових робіт у місті.

У листопаді 2023 року КМДА тимчасово заборонила створювати в Києві нові мурали, поки не розроблять механізм погодження ескізів.

 

Мурал Євгенії Фулен на вулиці Січових Стрільців увійшов до десятки «найгірших» муралів Києва за версією читачів The Village Україна. Також у списку опинилися інші роботи художниці: робота «Народжені з попелу» на Позняках про жінок, які пережили насилля, мурали на честь загиблого військового Олександра Хміля на Подолі й будівлі кінотеатру «Екран» поблизу станції метро «Житомирська».  

Фото: Юлія Карпець