За 2023 рік зафіксували 56 випадків дій на ґрунті гомофобії, трансфобії й дискримінації й інших порушень прав людини, ідеться у звіті правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ».

Із цих випадків 52 трапилися на території України, а 4 – за кордоном, з українськими біженцями. На окупованих територіях зафіксували три воєнні злочини з боку російської армії (два в Донецькій й один у Херсонській області). Це значно менше, ніж у 2022 році (31), і може бути пов’язане з тим, що у 2023 році Україна звільнила деякі окуповані РФ території, а інформація про порушення з боку російських окупантів затримується.

Загалом за рік зареєстрували шість порушень трудових прав ЛГБТК+ людей, вісім у сфері «доступ до товарів і послуг», по одному випадку у сферах освіти й охорони здоров’я.

У лавах ЗСУ задокументували п’ять випадків порушень прав за ознаками СОҐІ (сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність). У двох випадках це було дискримінаційне ставлення з боку представників ТЦК під час вручення повісток (у Тернополі й Ізмаїлі), і два – з боку товаришів по службі й командирів.

Законодавство

  • У травні 2023 року Верховна Рада внесла поправки до закону «Про рекламу», заборонивши в оголошеннях про прийом на роботу висувати вимоги за низкою ознак, включаючи сексуальну орієнтацію.
  • У грудні Верховна Рада ухвалила законопроєкт про розширення переліку груп людей, які можуть отримати одноразову грошову допомогу в разі загибелі військовослужбовців і деяких інших осіб (зокрема, поліціянтів, а також працівників критичної інфраструктури, держслужбовців, посадовців місцевого самоврядування, постраждалих від російської агресії). Військові можуть скласти заповіт чи письмове розпорядження про виплату будь-яким особам, не лише батькам, неповнолітнім дітям чи утриманцям.
  • У травні 2021 року Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який передбачає криміналізацію злочинів ненависті й мови ворожнечі, а також пряму заборону на дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності. У травні 2023 року його розглянув Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності, але Верховна Рада не розглянула законопроєкт в останньому кварталі 2023 року.
  • У березні нардепка від «Голосу» Інна Совсун винесли на розгляд Верховної Ради законопроєкт про інститут реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар. Поки що його не розглядав комітет ВРУ з питань правової політики, але законопроєкт отримав позитивні висновки кількох інших парламентських комітетів.

Судова практика

У листопаді Подільський районний суд у місті Києві виніс вирок щодо гомофобного нападу, що стався наприкінці травня, де вперше застосував статтю 67 Кримінального кодексу щодо злочину, скоєного з мотиву гомофобії чи трансфобії.

У 2023 році в Галицькому районному суді міста Львова вперше застосували статю 161 Кримінального кодексу щодо злочину з мотиву трасфобії (побиття трансгендерної військовослужбовиці). Суд зазначив, що обвинувачений створив конфлікт на основі дискримінації «за певними ознаками, де в цьому разі вони проявилися одним збірним терміном «трансгендерність».

Громадська думка

Згідно з дослідженням соціологічної групи «Рейтинг» на початку 2023 року, нейтральне чи позитивне ставлення українців до ЛГБТК+ спільноти зросло з 53% до 64%. У серпні 42% респондентів висловилися проти легалізації одностатевих шлюбів, 37% їх підтримали, а 22% не мали певної думки з цього приводу.

Опитування, проведене КМІС на замовлення Центру «Наш світ» у червні 2023 року, також підтвердило цю тенденцію: за рік частка тих, хто ставиться до ЛГБТК+ негативно, зменшилася з 38,2% до 33,9%. Частка тих, хто підтримує запровадження цивільного реєстрованого партнерства для одностатевих пар, збільшилася з 23,6% до 28%, а частка тих, хто проти цього, зменшилася з 41,9% до 38,9%.

Повністю ознайомитися зі звітом можна за посиланням.

   

Редакція The Village Україна поговорила з трьома ЛБТК+ військовими про законопроєкт щодо цивільних партнерств і випадки дискримінації в ЗСУ.