У КМДА киян запрошують долучитися до розроблення оновлених правил утримання собак і котів, які не оновлювали вже 17 років.

Щоб розробити нові правила, представники КМДА зустрілися з представниками зоозахисних організацій. Чинні правила утримання домашніх тварин ухвалили ще у 2007 році, а останні зміни до них вносили сім років тому, тож документ частково не відповідає нормам національного законодавства. Нові правила хочуть зробити «європейськими».

Наприклад, чинні правила не регулюють такі моменти:

  • під час вигулу домашньої тварини потрібен нашийник з ідентифікувальними позначками й повідок для вигулу собак, а також намордник для собак, які внесені до переліку небезпечних;
  • заборона жебракування з тваринами;
  • заборона залишати тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини за температури повітря більше +20°С і менше +5°С.

Для напрацювання нових правил утримання тварин представників зоозахисних організацій запрошують долучитися до робочої групи, яку створили на базі департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА. Також до робочої групи ввійдуть представники комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» й депутати Київської міської ради.

Щоби долучитися до робочої групи, треба надіслати письмову заяву в довільній формі на електронну адресу [email protected] з темою листа «Правила утримання домашніх тварин» до 7 лютого включно.

Крім того, усі охочі містяни можуть залишити свої пропозиції до правил і заповнити форму (також до 7 лютого включно).

   

Заборону брати тварин в укриття скасували в Україні. Згідно з оновленим наказом МВС, люди, які приходять в укриття з тваринами, мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях. Також люди повинні постійно наглядати за тваринами й дбати про безпеку інших людей і майна, дотримуватися санітарних норм.