Архітектори показали, як оновили одну з найстаріших площ у Дніпрі – Успенську площу.

Автори концепції проєкту – група архітекторів: Ксенія Донецька, Дмитро Волик, а також Дар’я Кощєєва, Ігор Андрієнко й Ірина Хвостікова.

Чому важливо було оновити площу

Реконструкцію площі почали ще до повномасштабної війни, у 2021 році. Оновлення вирішили почати, тому що частина площі на шляху до вулиць Ливарної й Набережної стала «беззмістовною транзитною зоною із занедбаними деревами й благоустроєм», а навколишня забудова не мала взаємодій із простором попри те, що її оточують будівлі комерційного, житлового, освітнього й культурного призначення. Тому архітектори хотіли відновити площу як «частину пішохідного каркасу міста».

Що змінили

Для проєктування архітектори намагалися використовувати «історичну логіку». Діагональні зв’язки мають поєднати «транспортну» частину Успенської площі, єврейський центр «Менора», вулицю Барикадну, Центр сучасного мистецтва й набережну.

На площі перерозподілили автомобільні потоки й упорядкували паркування, підвищивши пріоритет пішоходів і велотранспорту. Це зробили, зокрема, завдяки тому, що прибрали проїзну частину з одностороннім рухом біля ліцею №100 (з іншого боку площі залишили проїзд із двостороннім рухом і паркінгом). Крім того, уздовж проїзду облаштували двосторонню велодоріжку, яка згодом має ввійти в міську велоінфраструктуру.

Також пішохідні переходи на елементах проїзної частини виконали в одному рівні з тротуаром, певні ділянки вимостили тактильною плиткою для людей з порушеннями зору. Місцями виклали плитку «авторського розроблення» архітекторів, а вночі пішохідні напрямки додатково підсилили світловою бруківкою.

Крім того, висадили 285 нових дерев декоративних порід, термін життя яких триває більше ста років: гінкго білоба, магнолії, сакури, сливи Піссарді з фіолетовим листям, червоні дуби, черемха, рябина скандинавська, платани декоративної форми, липи, що міняють колір гілок зимою на червоний, і ліквідамбар (амброве дерево) з різними кольорами листя. Завдяки такому підбору дерев улітку на площі має бути значна тінь, а навесні вони квітнутимуть одні за одним.

У результаті архітектори утворили ділянки з функціональними зонами: ігрову зону з дитячими майданчиками, камерну зону відпочинку з островами квітучих декоративних дерев і фестивальну зону з трирівневою терасою, фонтаном і вільним простором для подій.

Дизайнерські елементи

Естетичне рішення для фасадів громадських вбиралень – споруди з металевою лускою.

Архітектори також встановили три види пристовбурових решіток для дерев: обʼємні «кратери», решітки з літерами й з «витонченим лінійним патерном».

Територію ліцею відокремлює від площі деревʼяний параметричний паркан.

Освітлення

Освітленням території займалася компанія з Дніпра Expolight. Архітектори світла встановили світильники на високих опорах, щоб наповнювати простір теплим мʼяким світлом і давати природні тіні від крон дерев.

На дитячому майданчику розташували трафаретні гобо-проєктори, тож на землі можна побачити «світлові сузір’я».

У мощення інтегрували світлові доріжки. За допомогою камер зі штучним інтелектом рух перехожих супроводжують світлові хвилі.

Найбільш озеленена частина площі має динамічне світло різних відтінків на кронах дерев, а також музичний супровід.

   

У 19 столітті на Успенській площі був розташований Успенський собор зі сквером, але в радянські часи простір зазнав стагнації й утратив свою функцію, кажуть архітектори. За часів незалежності України площа стала найбільшим транспортним вузлом міста: сюди прибуває громадський транспорт з обох берегів Дніпра, зокрема міжміський, а також проходять наскрізь пішохідні потоки.

Обкладинка й фото: Євген Савченко, Олег Мельников, Наталія Чілінгарашвілі